Vliegveld Twente

EHTW baan

Twente Airport is gevestigd op de voormalige vliegbasis Twenthe. Het vliegveld ligt circa acht kilometer van de grens met Duitsland tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Per 1 januari 2008 werd het voor alle militair- en burgervliegverkeer gesloten. Er bleven alleen vliegactiviteiten van lokale gebruikers zoals de Twentsche Zweefvlieg, de Nederlandse Academie voor Verkeersvliegers en de Vliegclub Twente Club.  

Sinds 30 maart 2017 is het vliegveld heropend voor privé- en zakenvliegtuigen en vliegtuigen die aan het einde van hun levensduur zijn en op Twente ontmanteld worden. Ook wordt het vliegveld gebruikt voor testvluchten met bemande en onbemande luchtvaartuigen. Het ‘nieuwe’ vliegveld heeft de naam Twente Airport. 

De startbaan 05-23 is 2987 meter (± 9801 voet) lang en 45 meter (148 voet) breed en ligt zuidwest / noordoost, ideaal m.b.t. de in Nederland meest voorkomende windrichtingen. Omdat zich aan beide uiteinden van de startbaan een 300 meter lange veiligheidszone bevindt is de operationele lengte van de baan op dit moment beperkt tot 2400 meter (7874 voet). Daarmee is het nog steeds een van de langste banen in Nederland. 

Op bezoek met het vliegtuig: 

Twente Airport is vanaf 30 maart 2017 een officieel General Aviation vliegveld. Voor bezoekend GA vliegverkeer gelden echter wel een aantal beperkingen: 

  • Openingsdagen bezoekend GA vliegverkeer: Donderdag & Vrijdag
  • Openingstijden vliegveld: 9:00 – 17:00 CET en tijdens UDP 
  • Vlucht aanmelden: PPR 24 uur. 

Kijk voor vertrek in de AIP onder EHTW voor de meest recente en relevante gegevens, inclusief aan en uitvliegroutes en PPR contact gegevens. AIP Netherlands 

Als je per vliegtuig de vliegclub Twente wil bezoeken, dan kan je daarvoor altijd contact met ons opnemen (zie contact pagina). Dan kan er gekeken worden wat er mogelijk is. 

Op bezoek zonder vliegtuig: 

Als voormalig militaire basis is vliegveld Twente niet openbaar voor het publiek. Leden van de vliegclub Twente hebben een toegangspas om het vliegveld terrein te betreden. 

Wil je langskomen? Neem dan contact op via de contact pagina. Dan kan je een afspraak maken. Een clublid kan dan het hek openen zodat je naar binnen kan onder begeleiding van een clublid. Ben je met de auto/fiets? Dan mag die ook gewoon mee het terrein op zodat je naast de hangaar en het clubhuis kan parkeren. 

Buiten het vliegveldterrein is er helaas geen officiële parkeerplaats. 

Routebeschrijving: 

Met de auto vanaf de A1 neem je afslag Oldenzaal Zuid.
Einde van de afrit rechts af de Enschedesestraat (richting ✈ vliegveld).
Rechtsaf de Hanzepoort op (Hanzepoort).
Dan gelijk linksaf de Noordergrensweg in (lijkt fietspad). 
Die gaat over in de Grefteberghoekweg. 
Je ziet het toegangshek aan de rechterkant 

Vanuit Enschede via N733 richting Oldenzaal.
Voor het kruisen van de A1 linksaf de Hanzepoort op (Hanzepoort).
Dan gelijk linksaf de Noordergrensweg in (lijkt fietspad).
Die gaat over in de Grefteberghoekweg.
Je ziet het toegangshek aan de rechterkant.

De club zit NIET op de Technology Base!